bTV Репортерите: Фишинг

Изпращането на фалшиви писма със зловреден софтуер е сред най-разпространените компютърни престъпления, става ясно от репортаж на bTV в рубликата bTV Репортерите: Фишинг. Над 120 български компании са претърпели загуби след хакерски атаки осъщаствени чрез разпространение на опасни електронни съобщения през изминалата година.


 

Миналата седмица много българи получиха на електронната си поща писмо с призовка от КАТ. Това е поредната фишинг атака в онлайн пространството.

 

Какво е фишингът? Ловят ли се българските потребители на въдицата на киберпрестъпниците и защитени ли са достатъчно българските бизнес и институции от злонамерени посегателства?

 

Фишинг атаките доскоро бяха известни като имейли, които получаваме за нигерийски генерали и принцеси или неочаквани печалби. Електронната поща съдържа прикачен файл, чието отваряне активира зловреден софтуер, чрез който хакерът може напълно да превземе компютъра Ви. Фишингът се промяна с все по-прецизни съобщения, написани на правилен български и с голяма правдоподобност. Те стават се насочват към хора с власт, пари и влияние.Това е така наречената схема на компроментираната бизнес кореспонденция, се посочва в доклада на Европол за киберзаплахите. Обикновено жертвата получава имейл или обаждане с прецизно съобщение, в което се демонстрира знание за организацията, иска спешно плащане, изтъкват се някакви конфиденциални причини и след инструкции от трето лице, служителят нарежда парите към чужда банка обикновено извън границите на Европа. Специалист по киберсигурност, обяснява, че това е една вечна война за начина да защитим комуникацията си и за начина тя да бъде разбита. Над 90% от случаите, когато потребител е станал жертва, това е вследствие от негово неразумно поведение в Интернет, посочва Явор Колев, началник отдел Киберпрестъпност в ГДПОБ, както и национален координатор по киберсигурност.

Вижте повече в прикаченото видео или на официалната страница на статията тук.

Споделете тази новина:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *